Media.

För media: Pressbilder och kontakt

mosteringeborg@gmail.com eller telefon 073-8493540

Mönsterprojektet som utställning på Lilla Bagis i Bagarmossen.

Tidigare medverkan i media:
Elle Decoration  nr 1 Februari 2016

Av Cecilia Von Mentzer

MosterIngeborgs mönster Björkhagen i Elle Decoration februari 2016

Lokala tidningen i Hökarängen. Hökarängsnytt nr 4 2015.

H-nytt nr 4 2015 skärmläsning

I P4 Radio Stockholm 23:e juli 2015

Ca 70 min in i programmet.

Stockholm Direkt Lokaltidningar Maj 2015
Text: Eva Tonström
Foto: Linda Gren

Karin gör konst av Söderorts stadsdelar: “Det finns så många fina platser”
Vill du tapetsera köket med Kärrtorp, eller sy gardiner med Tallkrogen? Högdalenbon Karin Larsson gör konst av Söderorts slitna förortscentrum.

NYHETER · Publicerad 17:14, 27 maj 2015
Karin Larssons arbetsateljé i Högdalen är ett paradis för Söderortsbor. Ett helt rum fyllt från golv till tak med kända platser i Söderort – björkarna i Björkhagen, den karaktäristiska Olympia-formen i Tallkrogen, gatorna i Årsta, t-banebron i Kärrtorp. Motiven är tryckta på tygrullar, kläder och väskor och överallt ligger små projekt som har påbörjats.

Bor i Högdalen, hemma överallt

Stadsdelscentrumen i Söderort byggdes samtidigt som tunnelbanan på 40- och 50-talen, ihop med massa nya bostäder. Då var det modernt, genomtänkt och nytt. Nu har många av centrumen tappat sin glans och kämpar för att överleva kriget mot galleriorna.

Det här har textilkonstnären Karin Larsson valt att plocka upp. Hon ser det vackra i de gamla centrumen, på sitt eget vis. Karin bor i Högdalen, men känner sig lika hemma i Bagarmossen och Hökarängen, Björkhagen och Årsta. I stort sett hela Söderort.

– Jag älskar att åka runt och bara gå omkring. Det finns så många fina platser i Söderort som är värda att lyftas fram, som man ofta bara går förbi. Fina färger och arkitektur.

– Man måste inte åka in till stan – åk till Kärrtorp eller Årsta och gå på teater, fika i Bagis, handla i Farsta eller Hökarängen.

Tapetserade köket med Tallkrogen

Karin tecknar sina mönster på papper, sedan scannar hon av och trycker på tyger. Hittills har hon hunnit gestalta sju orter i Söderort. Den som vill kan även få mönstret upptryckt på tapet.

– Det var en kund i Tallkrogen som tapetserade sitt kök med mitt mönster, det blev väldigt fint.

Letar efter det unika

Karin jobbar bara halvtid med sitt skapande, och företaget Moster Ingeborg, resten av tiden jobbar hon på apotek. Hon är utbildad farmaceut men har alltid tecknat, i någon form. Efter att ha gått kurser i mönsterkonstruktion började hon designa egna tyger. Det mesta trycks och sys upp på en fabrik ute i landet, och några av väskorna syr hon själv i sin ateljé.

Det är känslan för ett område som styr om Karin väljer att teckna av det. Det måste finnas något som berör, något unikt och fint, förklarar hon. Gärna en spännande historia. Oftast läser hon på lite om platsen.

– De första mönstren jag gjorde, som Högdalen, var ögonblicksbilder som dök upp i huvudet, det gick lätt, säger hon och håller upp en stor rulle bomullstyg med Högdalens centrum på.

Hennes eget hus finns med och Vantör-tuppen, som är med i loggan för Högdalen, och förstås Högdalstopparna. Andra platser har tagit längre tid att få till.

– Bagarmossen till exempel, det tog en väldig tid. Då fick jag åka tillbaka flera gånger och fota av platser och känna in vad som skulle få vara med.

Demonstrationerna i Kärrtorp finns med

I Kärrtorp har hon försökt fånga demonstrationerna som ägde rum 2013 och på Björkhagen-tyget finns två bokstäver inristade på ett träd ”M+K”. Det är hennes kompisar Magnus och Kristina som bor där.

Karin får ofta önskemål att skapa mönster från ett särskilt område, men hon göra inga beställningsjobb, förklarar hon.

– Idéerna måste komma till mig. Rågsved är ett område jag har tänkt på, och Hökarängen, och Skogskyrkogården, det är spännande, även Slussen innan det rivs. Vi får se vad det blir nästa gång.

Bra och dåligt med Högdalen
Bra: ’’Det är en bra blandning av människor, trevligt att bo här. Cyklopen tycker jag om, och att Andra Varvet har flyttat till centrum.’’

Dåligt: ’’Tråkigt att många butiker har slagit igen de senaste åren. Tidigare fanns en bra järnaffär, en teaffär och en fin barnbutik. Hoppas på rimliga butikshyror så att inte bara kedjor och pop-up-butiker har råd att finnas i Högdalens C.’’
Titta på mönstren
Karins tyger ställs ut hela sommaren på konditori Lilla Bagis, Svartågatan 4, Bagarmossen.

De finns även på Hökarängens Designcentral i Hökarängens C.

Områden som finns som mönster: Högdalen, Farsta, Tallkrogen, Årsta, Kärrtorp, Bagarmossen, Björkhagen.

Info: www.mosteringeborg.se.
EVA TONSTRÖM
eva.tonstrom@direktpress.se
073-600 69 23

I Hemma i HSB nr 2. 2015

Text: Sofia Eriksson

Foto: Jezzica Sunmo

Från Hsb medlemstidning om att älska förorten

Artikel i tidningen Hemma i HSB nummer 2 2015

I Situation Sthlm februari 2015.

Tyg utanför stan.

Artikel i situation Stockholm om mina mönster från stockholms förorter

I Lokaltidningen Mitt I den 15:e november 2014

Karin gör kläder – av söderort

Mönsterdesignern Karin Larsson klär sig gärna 
i söderort.
Med inspiration från förorten skapar hon tyger som blir både klänningar och tygkassar.
Björkhagen, Kärrtorp och Tallkrogen har fått ett eget mönster – och fler stadsdelar lär det bli.
Rådjur, tallar, gatunamn och prickar av små hus – det är Karin Larssons design av Tallkrogen. Farsta består av en salig blandning av arkitektur och Björkhagen präglas av höghus och grönska.

Hela idén formades när Karin Larsson flyttade till Högdalen för två år sedan. Hon inspirerades av sitt nya bostadsområde och skapade ett mönster.

– Jag tyckte att det var jättekul. Efter det gjorde jag ett Tallkrogs-mönster och på den vägen var det. De mönster jag har gjort hittills är förorter som jag har någon relation till, berättar Karin Larsson.

Hittills har Björkhagen, Tallkrogen, Kärrtorp, Högdalen, Farsta och Årsta fått egna tyger. De säljs i form av tygpåsar och klänningar eller som metervara. Hon har även gjort tapeter.

– Jag gillar att göra mönster av allt möjligt. Inte bara av vackra blommor, utan av sådant som har ett budskap. Sedan är det så klart oerhört viktigt med det vackra, det behöver vi, säger hon.

På mönstret från Kärrtorp syns en folkmassa med plakat vid tunnelbanan.

– Jag åkte dit och kände in, det var intressant med demonstrationen, den ville jag få med. Det är det jag vill ha, en berättelse i mönstren.

Karin Larsson menar att det finns väldigt mycket design som skildrar centrala Stockholm, men att förorten har kommit i skymundan.

– Om man tänker på invånarna i Stockholm – hur många är det som bor i innerstan och hur många är det som bor i förorten? Det är snedvridet hur lite av konsten som representerar förorten.

Kommer fler förorter att bli mönster?

– Ja, absolut. Nu ska jag åka runt till olika förorter och fotografera för inspiration. Några lite västerut och några norrut också tänker jag. Men jag är också väldigt intresserad av Bagarmossen

AV: Linnéa Borgert

I SVTs ABC den 20:e oktober 2014

Om förortsmönster.

I P4 radio Stockholm måndagen den 13:e oktober 2014

Inspiration från förorten blir tyger och tapeter.

http://t.sr.se/1w3pxZq

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5989900